Esély a szebb jövőre ( LdV-13-IVT-1022 )

logo EU_flag_LLP_HU-01(1)A Polip Ifjúsági Egyesület a nemzetközi kapcsolatait szélesítette és az önkéntesek küldése és fogadása, a nemzetközi ifjúsági cseréken, képzéseken, hálózatépítő találkozókon való részvételen kívül munkanélküli és szakképzésben részt vevő  fiatalok külföldi szakmai gyakorlatát szervezte meg. Szekszárdi középiskolák diákjai – Esély Szakképző, EDUTOP Szakközépiskola, Csapó Dániel Szakközépiskola – és a Mester Kft. gyakornokai vettek részt négyhetes németországi szakmai gyakorlaton. A felkészülés szakmai, nyelvi és interkulturális területen történt idehaza és egy hétig nyelvi környezetben.  Egyesületünk a  támogatást a Tempus Közalapítványon keresztül  az Európai Unió Európai Bizottság Oktatás és  Kultúra Főigazgatósága által biztosított pályázat útján nyerte el.

Két német szervezet kapcsolódott a partnerséghez, egyik felkészítette a tanulókat, a másik szervezet  (kamara) munkahelyeket biztosított a résztvevők számára – nyolc vállalatnál.  12  fő vesz részt – 10 fő építőmester szakmacsoportból (ács, asztalos, épület-és szerkezetlakatos, festő-mázoló), 1 fő kertész és 1 fő kereskedelmi menedzser (nemzetközi szállítmányozás és logisztikai ügyintéző)  a projektben Németországban.

Ez az újfajta összefogás lehetőséget teremt arra, hogy a szakképzés megújulási folyamatában részt vegyenek az iskolák és tapasztalatot szerezzenek a németországi duális képzés gyakorlatáról.Nagy lehetőség az iskolák számára, hogy kilépjenek nemzetközi színtérre, innovációjuk fejlődjön, a diákok munkaerő-piaci esélye növekedjen a nyelvi kompetenciák megerősítése és a szakmai kompetenciák fejlődése által.

Az Esély szakiskola tanulóinak több mint a fele valamilyen szempontból hátrányos helyzetű, így a külföldi szakmai gyakorlat nyitottabbá, elfogadóbbá teszi a résztvevőket.

Kölcsönös bizalom alakult ki a magyar és a német partnerek között, és a tanulók eredményes szakmai gyakorlatot teljesítettek.  A szakmai vizsgák előtt álló tanulók munkaerő-piaci értékét növelte.  Az Europass mobilitási igazolvány átadására ünnepélyes keretek között került sor, ahol a német partner is képviseltette magát.

Leonado da Vinci szakiskolai mobilitási program

 

Kezdési idő 2013
Időszak 2013-2014
Tartalma szakmai gyakorlat
Célcsoport szakiskolások
Létszám 12 fő
Szakmák kőműves, festő-mázoló, ács, szerkezetlakatos, asztalos, mezőgazdász, nemzetközi logisztikus
Partnerek Baptista Esély Szakiskola
EDUTOP Szakközépiskola és SzakiskolaKézműves Kamara Bad Doberan

 

Prezentáció: Leonardo da Vinci Program 2013_OK

Képgaléria: http://www.polipifjusag.hu/galeria

Rólunk írták: Szakmai gyakorlat külföldön

A beszámolókhoz kattintson ide

EnglishHungarian