2015. év eseményei

A 2015-ös év számos változást hozott egyesületünk életében. Kora tavasszal három főre bővült dolgozóink száma. Ez nagyban megkönnyítette munkánkat mind a hozzánk érkező hátrányos helyzetű, roma fiatalokkal, mind meglevő közösségeinkkel, önkénteseinkkel. Legismertebb és legnagyobb volumenű rendezvényünk szervezésében is több mint negyven önkéntesünkkel dolgoztunk gördülékenyen együtt.

A tavalyi évben az Önkéntes Központ Hálózat és a Nemzeti Ifjúsági Tanács tagjai lettünk, továbbá egyre több iskolával sikerült kiépíteni és megerősíteni együttműködést, így sok új iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákkal bővült csapatunk, az önkéntes tevékenység tovább erősödött szervezetünk életében. A diákokat képviselő közösség, a Szekszárdi Ifjúsági Önkormányzat a decemberi ifjúsági önkormányzati választás keretében új tagokat választott, mely meghatározó záróakkordja lett az évnek.

Állandó programjaink

Állandó programjaink között szerepelnek egyesületünk hagyománnyal bíró rendezvényei – nyárnyitó, szimpózium, SZIFÖN farsang, multikulturális napok és estek, táborok, 24 órás fotóverseny -, városi, partnerszervezeti rendezvények, melyeken rendszeresen jelen vagyunk – Állampolgári Részvétel Hete, Epszilon rendezvénysorozat – és azon rendszeres programjaink, melyek ebben az időszakban válnak keresetté, rendszeressé.

„Digitális Világ” 24 órás fotóverseny és kiállítás – 2015. január 20. – Polip Ifjúsági Egyesület, Babits Mihály Kulturális Központ

A Polip Ifjúsági Egyesület sikeresen elnyerte a Megyei eMagyarország Pont 2014 pályázatot. Ennek keretében lehetőségünk nyílt a hagyományosan minden évben megrendezett 24 órás fotóversenyünket a pályázat keretein belül megvalósítani. A verseny regisztrációja a Polip Ifjúsági Egyesület irodájában történt, majd ezt követően a versenyzőknek 24 órájuk volt, hogy a megadott „Digitális világ” témakörön belül 24 témában alkossanak. A nyertes és a zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkákból 2015. január 20-án 16.00-kor kiállítás nyílt a Babits Mihály Kulturális Központban. A díjak átadására a megnyitó alkalmával került sor.


Fiatalok- Részvétel- Közösségi Alkotások Szimpózium – 2015. február 13. – Babits Mihály Kulturális Központ Piac Közösségi Tere

A Polip Ifjúsági Egyesület Diagonál Magyarország – Ifjúságsegítők Országos Egyesülete közös szervezésében került sor a Fiatalok- Részvétel- Közösségi Alkotások Szimpózium megrendezésére. A rendezvény célja, hogy mind a fiatalok mind a szakemberek számára találkozási lehetőséget nyújtson, de nagyfokú tapasztalatcserére is mindig sor kerül. Az idei szimpózium előadásain megismerkedhettünk a hátrányos helyzetű gyerekekkel való munkával Kandikó Rita (Diagonál Magyarország) vezetőjének előadása jóvoltából. Pályázási lehetőségekkel Letenyeiné Mráz Márta (Polip Ifjúsági Egyesület), és a Slam Poetry műfajával, mint közösségszervező és közösségfejlesztő erővel a Polip Ifjúsági Egyesület munkatársainak és önkénteseinek jóvoltából.A délután folyamán szekciómunkák következtek több témában: Élménypedagógia – Horváth András (Élményzóna Egyesület Pécs), Közösségi alkotások – Katona Krisztina (Murál Morál Mező – Pécsi Színtér Egyesület), Prevenció – KÁTÉ program – Kleics-Lezsák Klára (A Harmadik Évezred Tolna Megyéje Egyesület).


Nyárnyitó Buli a Placcon + „Fejezd ki, vagy fejezd be” Slam Poetry verseny– 2015. május 23.  – Piac tér, Szekszárd

 A Polip Ifjúsági Egyesület minden évben megrendezi nyárnyitó rendezvényét. Ez az egyesület legnagyobb lélegzetvételű programja, mely képviseli és felvonultatja mindazt, amit az egyesület működése és identitása magába foglal.A rendezvény programja és tematikája során megtartottuk hagyományos pontjainkat, de új helyszínt választottunk, a Piacteret, ahol fedett térben lehetett a rendezvényt lebonyolítani. Ehhez kaptunk a Vagyonkezelőtől, a Városi Sportcsarnoktól és Babits M. Kulturális Központtól természetbeni támogatást, Szekszárd városától pedig a Kulturális Központon keresztül pénzbeli támogatást, hogy egy nagyszabású rendezvénnyel gazdagodjon a város. Az egyesület önerejéből megkétszerezte a város által nyújtott támogatási összeget és 40 helyi önkéntes, 3 munkatárs, 6 külföldi önkéntes segítette a munkát.

Mini civilláda: Polip Ifjúsági Egyesület, Szekszárdi Ifjúsági Önkormányzat, Önkéntes Klub Szekszárd, Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda, Hallgatói Önkormányzat, Szekszárd, Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezete, Segíts Rajtam Hátrányos Helyzetűekért Alapítvány, Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület).

Zenés, táncos, sport bemutatók: Gemenc TáncSport Egyesület, Fajszi Ízisz Hastánccsoport, Iberican Táncegyesület, Szekszárdi Extrém Sportegyesület, tűzzsonglőr.

Aktivitások: street ball, batikolás, babzsák fonása pólófonalból, interaktív játékok külföldi önkéntesekkel.

Esti koncertek: The StinkyRodders, Amerikai Idióták, AnnoyingNoises Punk Rock Band, MoonBreakerS, SonicRise.

Az idei évben a Nyárnyitó rendezvényünkkel egybekapcsolva valósítottuk meg a „Fejezd ki, vagy Fejezd be” miniprojektünket, melynek lényege a fiatalos rendezvények innovatív, a városban, régióban kevésbé fellelhető, akár „réteg” kulturális és művészeti, szórakozási lehetőségeknek, alternatív programoknak köztudatba ültetése, népszerűsítése.

Így lehetőségünk nyílott az új Ifjúsági Közösségi Tér falán a tér neve, azaz a „Placc” graffiti felirat került fel. Illetőleg két molinó is megfestésre került, amit a későbbiekben tervez kihelyezni a Babits M. Kulturális Központ.

Az este folyamán a slam poetry műfaj képviselői kaptak lehetőséget a színpadon egy verseny keretében. A versenyt „open mic” szabad mikrofon előzte meg, amelynek keretében bárki színpadra léphetett. Ezt követően került sor a versenyre, melynek témája „Fejezd ki, vagy fejezd be” volt. A fellépőket a közönségből kiválasztott „szakmai” zsűri pontozta. Az első három helyezett mellett egy főt különdíjban is részesítettünk.

 


Ifjúsági tábor –2015. július 13-15.– Alsónána
A Polip Ifjúsági Egyesület „Készség és kompetenciafejlesztő” tábort szervezett, melyre 2015. július 13-15 között Alsónánán. A táborban 10 hátrányos helyzetű fiatal vett részt, a Polip Ifjúsági Egyesület munkatársai mellett külföldi EVS önkéntesek segítették a munkát: Ville Järvinen (finn), Alan Bocqullion (francia), InesTorio Sanchis (spanyol).
A tábor során a fiatalokcsapatépítő játékok, szituációs feladatok mellett, sportdélutánon és az önkéntességről szóló előadáson is részt vehettek.

11811348_931154566923165_1139266352977646076_n 11781854_931157830256172_2416149787415564221_n

További fényképekért kattints a linkre: Ifjúsági tábor


Slam Poetry Est és verseny – 2015. szeptember 11. – Babits Mihály Kulturális Központ, Szekszárd

 

  1. szeptember 11-én a szekszárdi AliscaSlamslampoetry csapata záró rendezvény keretében versenyt és slam poetry estet szervezett a Babits Mihály Kulturális Központ Placc Ifjúsági Közösségi Terébe.

A rendezvény 20.00 órakor open mic, szabad mikrofon résszel kezdődött, melynek során bárki kiállhatott a színpadra és saját szövegével reprezentálhatta tehetségét.

Ezt követően a BlaBla Bál párosa Tengler Gergely és Tatai Gergő Pécsről érkező vendégeink léptek fel önálló, egyedi látásmódot képviselő, színvonalas műsorszámukkal. A pécsi csapat mellett Pestről és Székesfehérvárról is érkeztek vendégfellépők.

Ezt követte a verseny, melynek témája „Az Utolsó hajók” volt. A zsűri tagjait a két műsorvezető a közönség soraiból választotta.

A verseny nyertese az Alisca Slam Szekszárd slam poetry csapat tagja Vétek Bence, a második helyezettek a szintén csapattag Bék Timur, Bártfalvi Sarolta és a pesti Tóth Melitta voltak. A harmadik helyezésen a székesfehérvári Bognár Attila és a pesti Horváth Bence osztoztak.

A rendezvény Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Ifjúsági Keret pályázatán elnyert összegből valósult meg.


Multikulturális nap – 2015. szeptember 22. – Polip Ifjúsági Egyesület

A 2015. szeptember 22-én megrendezésre kerülő rendezvény folyamán a francia és török kultúrával ismerkedhetek meg a résztvevők két török és egy francia önkéntes előadásában. Az European Voluntary Service- Európai Önkéntes Szolgálat pályázati rendszer keretén belül tartózkodnak Magyarországon hosszabb-rövidebb ideig. Az előadások angolul folytak le. Az érdeklődők megismerkedhettek a török és francia tájakkal, hagyományokkal és tradíciókkal. A jelenlévőknek lehetőségük volt az adott országok gasztronómiai különlegességeit megízlelni. Az nap házigazdái a hagyományos ételek bemutatása mellett, török zenére, tradicionális táncokra is megtanították a rendezvényen megjelenőket.

A rendezvény Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiírt Kulturális Keret pályázatán elnyert összegből valósult meg.

IMG_9969  IMG_9941

 

Felkereső ifjúsági munka:

 

Az előző év során is kiemelt szerepe volt a felkereső tevékenységünknek.Ezen tevékenységünk során diáknapokon, gólyatáborokban, osztályfőnöki órákon, diákönkormányzati gyűléseken kapunk lehetőséget arra, hogy egyesületünk tevékenységét, az önkéntességet, mobilitási lehetőségeket promotáljuk. A felkereső tevékenység az iskolákkal és DÖK-kel, és a Szekszárdi Ifjúsági Önkormányzattal szoros együttműködésben, a legtöbbször felkérésre valósul meg.

Az fiatalok számára az esemény jellegétől függően ismerkedési, kompetencia- és személyiségfejlesztő, csapatépítő, közösségfejlesztő, problémafeltáró és megoldó feladatokkal készülünk. Felkeresőink során interaktív, nem formális eszközökkel dolgozunk.

 

Szekszárdi Szakképzési Centrum Bezerédj István Szakképző Iskolája– diáknap – 2015.04.17

PTE IGY Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda-diáknap

– 2015.04. 24

Szekszárdi Szakképzési Centrum Bezerédj István Szakképző Iskolája – gólyatábor

2015.09. 2-3.

Zombai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – sportnap-2015. október 9.

Szekszárdi I. Béla Gimnázium –diáknap – 2015.10.22

EnglishHungarian